fredag 16 maj 2008

"Med fingrarna i jorden" är bara en av Karin Berglunds många böcker

Trädgårdsjournalisten och tillika trädgårdsboksförfattarinnan Karin Berglund, höll en öppen föreläsning i Sunne i tisdags kväll. Vi var över hundra trädgårdsintresserade som fick ta del av Karins förmåga att fängslande berätta om minnen och möten med trädgårdar och dess passionerade ägare.
Karin visade många vackra foton, för mig är dock de vackraste bilderna de som hon med sitt magiska berättande målade på min fantasis målarduk. Generöst har hon delat med sig av den text som hon avslutade föreläsningen med och som jag fastnade särskilt mycket för.
Chen Chiju levde 1558-1639 i Kina. Han var förmögen och vägrade att åtaga sig något ämbete. Han ville ägna sitt liv åt att studera och samla sällsynta böcker. Han bodde i det då vackra och rika Sungkiang-distriktet.Han skrev en berättelse om sin trädgård :
Hemträdgården
"Innanför porten finns det en stig, och stigen måste vara vindlande. Där stigen kröker finns det en skärmanordning, och skärmen måste vara liten. Bakom skärmen finns det en terrass, och terrassen måste vara välplanerad. På terrassens sidor finns det blommor, och blommorna måste ha lysande färger.
Bortom blommorna finns det en mur, och muren måste vara låg. Vid sidan av muren finns det en tall, och tallen måste vara gammal. Vid foten av tallen finns det stenar, och stenarna måste vara av sällsam form. Ovanför stenarna finns det en paviljong, och paviljongen måste vara enkel. Bortom paviljongen finns det bambuträd, och de måste växa glest.
Där bambun slutar finns det ett hus, och huset måste ligga i skymundan. Vid sidan av huset finns det en väg, och denna väg måste dela sig. Vid den punkt där flera vägar stöter samman finns det en bro, och bron måste vara svår att ta sig över. Vid slutet av bron finns det träd, och träden måste vara höga. I trädets skugga finns det gräs, och gräset måste vara grönt.
Nedanför finns det en bäck, och bäcken måste vara liten. Där bäcken börjar är det en källa, och källan måste porla. Ovanför källan finns det en kulle, och kullen måste vara kuperad. Nedanför kullen finns det en hallbyggnad, och hallen måste vara fyrkantig.
Vid hörnet av hallen finns det en köksträdgård, och trädgården måste vara stor. I trädgården finns det en stork, och storken måste dansa. Storken ger tillkänna att det kommer en gäst, och gästen får inte vara okultiverad. När gästen kommer bjuds han vin, och vinet får inte avböjas. När gästen dricker vinet måste han bli berusad, och den berusade gästen skall inte vilja gå hem."

Inga kommentarer: